Wel werken, niet werken, thuis werken….afhankelijk van de situatie en de branche zijn de keuzes gemaakt en zo nodig aangepast.
We besteden met deze blogpost aandacht voor de meest gestelde vragen over thuiswerken, Covid op de werkvloer en langdurig ziek door Covid.
Het werd in maart 2020 aangekondigd als het grootste experiment: “thuis werken”. Nu een jaar later, is de thuiswerkplek onderdeel van het huishouden geworden. We krijgen steeds meer vragen van medewerkers en leidinggevenden over de thuiswerkplek.
De belangrijkste informatie op een rij voor thuiswerken
Als werkgever maak je de afspraken overhoe de medewerker thuis gezond en veilig werkt. De werknemer is “verplicht” om zo ook op de thuiswerkplek te werken. Als werkgever ben je verplicht dit ook te faciliteren. Dit wordt de ‘zorgplicht’ van de werkgever genoemd.
Het advies is om een als werkgever een zogenaamd ‘thuiswerkbeleid’ te maken. Hierin geef je instructie voor medewerkers om gezond en veilig thuis te werken. Als werkgever maak je afspraken met de medewerker over wat een goede werkplek is en informeer je de werknemer aan welke ergonomische eisen de thuiswerkplek moet voldoen. Zoals bureau fysieke arbeid ons leerde: je kan overal werken als je maar weet hoe je de werkplek goed inricht als het gaat om de fysieke werkhouding. Belangrijk is de werknemer goed te informeren waar op te letten bij het thuiswerken. Hoe zorg te dragen voor een gezonde leefstijl en voor voldoende afwisseling tijdens een werkdag.
De werknemer moet zich altijd houden aan redelijke instructies van de werkgever, net zoals op de gewone werkplek. Het gebruik van ter beschikking gestelde middelen is verplicht. Het is belangrijk te benadrukken dat de werknemer actief in gesprek kan gaan met de werkgever als hij fysiek of mentaal klachten ervaart door thuiswerken.
Campagne om fysieke belasting tegen te gaan
Er is meer aandacht nodig voor het voorkomen van beroepsziekten door lichamelijke belasting. Uit cijfers van TNO blijkt dat bijna een half miljoen werknemers kampen met fysieke klachtendoor het werk. Deze klachten leiden jaarlijks tot zeven miljoen verzuimdagen en een kostenpost voor werkgevers van 1,5 miljard euro, nog los van de zorgkosten. Daarom organiseert het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid de campagne Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!
De campagne zet in op de zogenoemde TOP-strategie. TOP staat voor de technische, organisatorische en persoonsgebonden maatregelen ter preventie van lichamelijke belasting. Daarbij wordt gestart met technische maatregelen om de bron van lichamelijke belasting aan te pakken, zoals het gebruik van machines en hulpmiddelen. Vervolgens wordt gekeken naar organisatorische maatregelen, zoals meer afwisseling in het werk. En tot slot wordt samen met de werknemer gekeken of zijn of haar fysieke werkhouding moet worden aangepast.
Naast voorlichtingsactiviteiten wordt aan werkgevers en brancheorganisaties een online toolbox met gratis hulpmiddelen en instrumenten ter beschikking gesteld. Werknemers kunnen zelf via een online test in vijf minuten in kaart brengen welke risico’s zij lopen op lichamelijke belasting, waarna ze eventueel doorverwezen worden naar voor hen relevante hulpmiddelen en adviezen. Deze test is te vinden op www.hoetopwerkjij.nl.
Corona en werk
Inmiddels is er nog weinig veranderd aan de adviezen m.b.t. corona en werken op locatie. Dit alles in afwachting van de vaccinatie(s) voor medewerkers.
We zetten ze nog even op een rij:
U (werkgever en werknemer) houdt zich u samen aan de basisregels voor iedereen. Zoals:
- Thuiswerken, tenzij het echt niet anders kan;
- Als u toch op uw werklocatie bent houdt u 1,5 meter afstand van anderen;
- U blijft thuis bij klachten die lijken op corona of als uw huisgenoot corona, koorts of benauwdheidsklachten heeft;
- In publieke binnenruimtes draagt u een mondkapje. De werlgever kan zijn werknemers verplichten een mondkapje te dragen*.
Veel gestelde vragen: